In het kort

Het BSC is niet alleen een echte tempel gewijd aan het stripverhaal, het is ook een erkend meesterwerk van de art nouveau.

Huwelijk van negende kunst en art nouveau

Het Belgisch Stripcentrum ligt in het hartje van Brussel, in een statig art nouveaugebouw van de hand van Victor Horta. Het BSC opende zijn deuren voor het publiek op 6 oktober 1989. Op enkele jaren tijd groeide het uit tot één van de belangrijkste attracties van Brussel. Elk jaar bezoeken meer dan 200.000 mensen er de permanente en tijdelijke tentoonstellingen die mekaar afwisselen in de 4.200 m² grote museumruimte.

Het Belgisch Stripcentrum is gevestigd in een van de oudste wijken van Brussel, op een boogscheut van het Îlot Sacré, de Grote Markt en de Koninklijke Wijk.

In het Belgisch Stripcentrum vind je inderdaad zowat alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

De tijdelijke en permanente tentoonstellingen dragen ertoe bij om van deze tempel een levendige, dynamische en aantrekkelijke plek te maken. Ze vormen een uniek kader voor de promotie van het stripverhaal (naast de creatie van de Striproute door Brussel, de jaarlijkse uitgave van strippostzegels, enz.). Het Stripcentrum speelt de rol van cultureel ambassadeur van België, van zijn gewesten en gemeenschappen. Het is een gerenommeerd referentiepunt in de stripwereld en daarnaast een documentatiecentrum dat uniek is in de wereld. Het BSC organiseert ook voor talrijke partners conferenties, produceert artikels, creatieve workshops en speelt de rol van adviseur.

De missie van het BSC

De vereniging zonder winstoogmerk "Belgisch Stripcentrum" werd opgericht in 1984. Het is een privé-vzw met Franstalige en Nederlandstalige leden. De helft van de leden komt uit de wereld van het stripverhaal en uit beroepsverenigingen van stripauteurs. De voorzitters van de vereniging waren achtereenvolgens Bob De Moor (1984-1992), Jean Van Hamme (1992-2000), Guy Dessicy (2000-2012) en daarna Ferry Van Vosselen. Jean-Pierre Vanden Branden is de vicevoorzitter. De doelstellingen van de vereniging zijn eenvoudig: het stripverhaal bewaren en promoten en het architecturale meesterwerk dat het decor ervoor vormt bewaren en valoriseren.
Het is een origineel cultureel project waarvoor de financiële middelen hoofdzakelijk van de bezoekers komen en van het honderdtal evenementen dat er elk jaar plaatsvindt (het aandeel van de overheid bedraagt niet meer dan 10%!).

Het rijk van het stripverhaal

Met meer dan 700 auteurs van stripverhalen, van auteurs van klassieke strips tot schrijvers van beeldromans, is België recordhouder met de grootste dichtheid van tekenaars per vierkante kilometer! Deze populaire expressievorm is hier, zoals nergens anders, een authentieke kunstvorm geworden. En zoals nergens anders ter wereld maakt het stripverhaal hier deel uit van de realiteit en de verbeelding van de bevolking.

Als je het Belgisch Stripcentrum binnengaat voel je je één met dit buitengewone huwelijk van de Negende Kunst met de Art Nouveau, twee artistieke expressievormen met Brussel als wieg waaruit een wereldwijde reputatie gegroeid is. Dit rijk der verbeelding is de vertrouwde wereld van de beroemdste helden van de Belgische strip: Kuifje, de Smurfen, Lucky Luke, Guust Flater, Blake en Mortimer, Bollie en Billie, de Marsupilami en de hele grote familie van helden op papier aan wie we het te danken hebben dat het Europese hart van het stripverhaal in Brussel klopt.

© 2021 — Belgisch Stripcentrum - Museum Brussel

Web design & development by Typi