20 jaar manga in Europa (2009)

#pastexhibitions

09 april 2020

We duiken opnieuw in de fotoarchieven en reizen naar 2009, richting Azië. Nu 11 jaar geleden presenteerden we een grote overzichtstentoonstelling over het fenomeen manga op het Europese continent.

De Japanse manga-cultuur is één van de grootste stripculturen ter wereld, die ook buiten de grenzen van het land van de rijzende zon al lang stevig voet aan grond heeft. In 1989 bracht Glénat met ‘Akira’ voor het eerst een manga op de Europese markt. 30 jaar later is er ook bij ons sprake van een bruisende subcultuur. Bovendien worden Europese auteurs steeds vaker beïnvloed door Japanse mangaka’s!

In 2009 vierden we 20 jaar manga in Europa. Rond de centrale lichtput in het museum trok een Japans geïnspireerde scenografie de blikken naar zich toe. Tal van reeksen kregen een plaats, van pionier ‘Akira’ tot ‘Dragon Ball’, ‘Naruto’, ‘Death Note’ en ‘Astro Boy’. De typische genre-indeling van de markt kwam aan bod, en natuurlijk konden ook het speelgoed, de merchandising en enkele prachtige platen recht uit Japan niet ontbreken!

We herinneren ons ook de grote fotomontages rond de put, waarop traditie en moderniteit naadloos in mekaar overvloeiden. De silhouetten van de personages, die op foto’s van het hedendaagse Japan werden geplaatst, waren afkomstig uit « Tôkyô est mon jardin » van Frédéric Boilet en Benoit Peeters.

Archieven: https://www.stripmuseum.be/nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/20-jaar-manga-in-europa