Asterix bij de Belgen (2017)

#pastexhibitions

31 maart 2020

Elke donderdag wordt één van de tentoonstellingen die het Stripmuseum de voorbije 30 jaar realiseerde opnieuw opgeroepen aan de hand van onze fotoarchieven.

In onze eerste aflevering keren we terug naar « Asterix bij de Belgen », een ludieke tentoonstelling uit 2017 over de wereld van de noordelijke Galliërs. De expo was een ware publiekstrekker die, voor zover dat nog nodig was, over de populariteit van de helden van Goscinny en Uderzo weinig twijfel liet. Na het overlijden van Uderzo vorige week, dat ons allen verweesd achterliet, denken we met plezier terug aan dit avontuur.

René Goscinny en Albert Uderzo begonnen hun gemeenschappelijke carrière bij ons, in België. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze hun Gallische helden wilden uitsturen naar het vlakke land waar ze zoveel van hielden.

Nadat ze tal van Europese landen doorkruisten komen Asterix en zijn vrienden terecht bij onze voorouders, waar ze de oorsprong van onze lokale gebruiken en gewoontes leren kennen. Hun doortocht wordt sterk gekleurd door Julius Caesar en zijn beroemde uitspraak « Van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten ». Wie zijn toch die volksgenoten, die nog dapperder zouden zijn dan de Galliërs uit het dorp van Abraracourcix?

Achter de houten omwalling van het dorp en de tentoonstelling kwamen bezoekers neus aan neus te staan met hun favoriete helden. Ze konnen de typisch Belgische elementen herontdekken die het mythische album kleur gaven, en met heel het gezin een reeks spelletjes spelen die de kennis van de reeks testten. Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een groot banket, dat voor de gelegenheid doorgespoeld werd met… Belgisch bier natuurlijk!

Archieven: https://www.stripmuseum.be/nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/asterix-en-de-belgen