Bob de Moor en de zee (2011)

#pastexhibitions

29 mei 2020

In 2011 waaide er voor enkele maanden een frisse zeebries door het museum. Wimpels wiegden zachtjes heen en weer, bezoekers tuurden vanop de boeg van een schip naar de einder, anderen lazen albums op een stevig ingesnoerd stuk scheepsvracht...

Wie anders dan Antwerpenaar Bob de Moor inspireerde deze opstelling? Van jongsaf doen de boten op de Schelde De Moor dromen van verre zeereizen. Later stuurt hij zijn bekende personage Cori De Scheepsjongen het ruime sop in, voor 5 spannende avonturen die door veel liefhebbers nog steeds gekoesterd worden als hoogtepunten van de  historische avonturenstrip.

In 1956 gaan twee mannen aan boord van de pakketboot “Konigin Astrid” voor een reis op de Noordzee. Georges Remi (Hergé) en Bob De Moor bereiden op die manier de publicatie van Cokes in voorraad voor, met schetsboeken en notitieblokjes in de aanslag. De Moor was sinds 1950 verbonden aan de Studio Hergé, waar hij al snel een onmisbare steunpilaar werd, in het bijzonder voor de maritieme decors.

Een reuzengrote foto van de reis en vier platen uit de Kuifje-albums, bruiklenen van het Hergé-museum, getuigden van het grote zee-avontuur van Bob De Moor in de expo. En De Moor zelf? Die moest door zeeziekte vaststellen dat hij toch liever op papier reisde, en droomde verder in gedachten.