De fotograaf - E. Guibert, D. Lefèvre, F. Lemercier

#herleestips

22 mei 2020

Met minder mooi weer in het vooruitzicht deinzen we er niet voor terug u ook tijdens het Hemelvaartweekend van een leestip te voorzien. Deze week: De Fotograaf van Emmanuel Guibert, Didier Lefèvre en Frédéric Lemercier.

We mogen stilaan beginnen dromen van een vakantie in eigen land of in de Europese Unie. Maar dromen van verre, avontuurlijke reizen moeten we nog even opbergen. Gelukkig is hieraan in de betere stripbibliotheek geen gebrek.

Het is 1986 als Didier Lefèvre als fotograaf voor Artsen Zonder Grenzen naar Afghanistan trekt. Er woedt op dat moment een bloedige oorlog met de Sovjetunie. Hij schiet duizenden foto’s van het werk van de doktersteams, maar ook van de Afghanen in de bergdorpjes, van de landschappen, en van de lange voettocht door het hooggebergte die nodig is om het primitieve veldhospitaal te bereiken. Terug thuisgekomen worden slechts een klein aantal foto’s gebruikt. De rest verdwijnt in een lade, samen met de anekdotes van de reis.

In De fotograaf vult Emmanuel Guibert de leegtes tussen de foto’s van Lefèvre met zijn tekeningen om het uitzonderlijke avontuur uit 1986 terug tot leven te brengen. Het beeld dat we krijgen van een land in oorlog is veelzijdig door de veelheid aan getuigen die aan het woord komen. De stem van de verteller geeft alle betrokkenen - dokters, gewonden, soldaten, burgers, én de fotograaf - een persoonlijkheid, die we in oorlogsverslaggeving al te vaak missen.