Flip Flink - Eddy Paape en Jean-Michel Charlier

#herleestips

08 mei 2020

Net als iedere vrijdag, herlezen we ook deze week een album uit onze boekenkast. Vandaag: Flip Flink van Jean-Michel Charlier en Eddy Paape (1975).

Nu onze vakantieplannen on hold staan en verre reizen er voorlopig niet meer inzitten is het een uitgelezen moment om de wereld te verkennen met stripreporter Flip Flink.

In het jaar dat Brussel internationaal schittert met zijn wereldexpo tekent Eddy Paape voor het eerst zijn wat atypische held: een jonge twintiger met jeans die de wereld rondtrekt. De inspiratie voor zijn stripreporter vindt hij onder meer bij Alain De Prelle, een vriend van de familie Paape, die in opdracht van het tijdschrift Le Moustique een wereldreis maakte met één briefje van duizend Belgische frank op zak.
Op de scenario’s van Eddy Charlier tekent Eddy Paape in totaal dertien albums van Flip Flink. De reeks verschijnt in Robbedoes, maar met matig succes. Na negen jaar wordt ze dan ook stopgezet. Zonde, want stripkenners zijn het erover eens dat Flip Flink een topreeks blijft uit de gouden jaren van de Belgische strip. Toegegeven, de reeks komt vandaag wat verouderd over maar tegelijk zorgt dat voor een heerlijk nostalgisch sfeertje. Ook de spannende scenario’s van Charlier hebben de tijd goed doorstaan.

Zin om op avontuur te trekken met Flip Flink? Begin dan met “De zwarte hand” over de Siciliaanse maffia of met het tweeluik “Het monster van de Andes”/”Het rijk van de zon” over Flip Flinks bergexpeditie in de Andes.