Museum at home

Kinderen Baas

#herleestips

25 mei 2020

Nu de scholen weer opengaan vinden we het een mooie gelegenheid om het Jommekesalbum Kinderen Baas nog eens uit de stripkast te halen. Kinderen die niet meteen staan te popelen om voor een maand terug naar school te gaan zullen er zeker troost in vinden. Maar ook voor volwassenen is dit verhaal uit 1966 het herlezen meer dan waard.

Professor Gobelijn vindt dat kinderen meer vakantie moeten hebben en bedenkt een wijsheidsdrank. Wanneer Jommeke en Filiberke die in de waterleiding laten lopen zodat iedereen het naar binnen krijgt, blijkt nog geen twee dagen later de jeugd enorm intelligent geworden te zijn. Nog wat later blijkt het drankje bij volwassenen omgekeerd te werken. Zelfs Gobelijn is weer kind geworden.
Kinderen Baas was het lievelingsverhaal van Jef Nys en dat is aan alles te zien. De speelsheid spat van de pagina’s en de omgekeerde wereld zorgt voor enkele hilarische situaties. Het plot om kinderen baas te laten spelen over volwassenen is niet alleen erg goed gevonden, maar valt natuurlijk ook erg in de smaak bij het doelpubliek van de reeks, namelijk kinderen die de leeftijd van Jommeke hebben.

Toen Studio 100 Jef Nys voorstelde om Jommeke te verfilmen ging hij akkoord op voorwaarde dat het Kinderen Baas zou worden, maar helaas is de film er nooit gekomen. Ook toen de liefhebberssite Stripspeciaalzaak.be in 2005 bij zijn lezers polste naar hun favoriete Jommekesverhaal eindigde Kinderen Baas op de derde plaats.

Terug

© 2021 — Belgisch Stripcentrum - Museum Brussel

Web design & development by Typi