Museum at home

Penelope - Judith Vanistendael

#leestips

10 april 2020

Net als vorige vrijdag herlezen we ook deze week een stripboek dat ons tijdens de coronacrisis bijzonder raakt. Vandaag: Penelope van Judith Vanistendael (Oogachtend/Scratch Books, 2019).

Penelope is vrouw, moeder en arts. Terwijl thuis haar dochter worstelt met de ablatief en met haar puberteit, redt Penelope levens in een veldhospitaal in Aleppo. Maar ze verliest ook patiënten, en krijgt het steeds moeilijker om de bikkelharde oorlogsrealiteit achter te laten in het hospitaal.

Judith Vanistendael wekt deze sterke vrouw tot leven onder haar pen, in prachtige tekeningen met aquarel, potlood en inkt. We kijken over Penelopes schouder in het operatiekwartier, zien hoe ze achteraf haar handschoenen uittrekt, en hoe de vlekkerige schaduw van een verloren patiënt haar tastbaar achtervolgt in haar leven thuis.

Op het moment dat zorgverleners overal in onze samenleving in de spotlights staan biedt dit boek een ijzersterke confrontatie met de werkelijkheid van de mannen en vrouwen die dagelijks vechten voor het leven van hun patiënten. Een verhaal over de menselijke veerkracht en haar limieten. Een absolute aanrader.

Las u zelf recent een strip die extra betekenis kreeg in deze bijzondere tijden?

Terug

© 2021 — Belgisch Stripcentrum - Museum Brussel

Web design & development by Typi