Gallery

20.01.15 > 01.03.15

Le magicien de Whitechapel, deel 1: Jerrold Picobello

André Benn, uitgeverij Dargaud

Dit boek is de buitengewone bekroning van een tekenaar die auteur geworden is, met een onverzettelijk karakter. In de loop van zijn 45-jarige stripcarrière is Benn erin geslaagd zich los te rukken van de ‘dikkeneuzenstijl’ (hij heeft op de studio Peyo gewerkt), van de verslavende invloed van één van zijn eminente confraters (Wasterlain) en uiteindelijk ook van zijn scenaristen, die nochtans tot de top behoren.

Benn is niet alleen een tekenaar met een persoonlijke stijl, maar vanaf nu ook een boeiende verhalenverteller. Het boek dat we in onze Gallery voorstellen is het begin van een trilogie en het minste wat je kan zeggen is dat we benieuwd zijn hoe het zal aflopen!

JC De la Royère, Stripmuseum.

 

Jerrold Piccobello, één van de beroemdste tovenaars van het Britse koninkrijk, wordt op een auditie nog maar eens behandeld als een bandiet. De man is wanhopig en keert terug naar de plaats van zijn jeugd, daar waar alles begonnen is… Jerrold was nauwelijks 3 jaar toen zijn moeder overleed. Zijn vader was beroepsvalsspeler, maar zijn carrière kwam op een avond tragisch ten einde tijdens een partijtje ‘passe anglaise’ tussen zware spelers, waarop hij op heterdaad werd betrapt op valsspelen. Omdat hij vreesde dat Jerrold en zijn zus slachtoffer zouden worden van de ergste represailles vertrouwde hij hen toe aan de zorgen van Jenny, zijn gewezen maîtresse en uitbaatster van de pub ‘Eagle’ in East End, recht tegenover een variététheater. Op deze bijzondere plek speelde de jeugd van Jerrold zich af en het is ook daar dat hij kennismaakte met Virgill Webb, zijn mentor die hem al zijn kennis als tovenaar doorgaf. Het is op deze plek, die helemaal vervallen is, dat hij na zijn mislukte auditie terugkeert en dat hij, ten einde raad, zijn ziel aan de duivel verkoopt…

André Beniest, bekend als Benn - tekenaar en scenarist - zag het levenslicht op 4 november 1950 in de Brusselse gemeente Elsene. Hij zette zijn eerste stappen in de stripwereld in 1969: hij maakt zijn eerste tekeningen voor het weekblad Ons Volkske - Junior (Petit-Beurre, halve platen met gag-strips). Ondertussen volgde hij drie jaar lang lessen houtskooltekenen en gravure aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Benn werkte daarna voor prepublicatiemagazines en -bladen zoals Robbedoes en Kuifje en publiceerde later ook talrijke albums, zoals Mic Mac Adam met Desberg, Elmer et moi, Woogee en ook, recenter nog bij Dargaud, Valentine Pitié.

Uitgeverij Dargaud.

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2024 — Belgisch Stripcentrum - Museum Brussel

Web design & development by Typi