Nieuwsflits

Save the date: Comics @ the Museum

Internationale studiedag 6/9/2022

Gepubliceerd op 21 juni 2022

Hoe kunnen strips helpen om een museumbezoek aantrekkelijker en/of inzichtelijker te maken? Hoe gingen het Louvre, het Jüdisches Museum en het Musée de l'Homme met die vraag aan de slag? En wat valt er te leren uit het imposante project Fumetti nei Musei, waarbij 51 Italiaanse musea werden 'verstript' door gerenommeerde stripmakers? Kom op 6 september naar het Belgisch Stripcentrum Brussel en laat u inspireren door de eindeloze mogelijkheden van de Negende Kunst!

Bent u publieksmedewerker, communicatieverantwoordelijke of -medewerker, conservator, directeur of archivaris? En bent u op zoek naar een creatieve manier om uw werking of (de geschiedenis van) uw collectie(s) te belichten? Dan is deze internationale studiedag beslist iets voor u. 

Ook stripmakers (tekenaars, scenaristen, inkleurders enz.) uitgevers en andere stripprofessionals zijn van harte welkom.

 

Programma

9.00 uur: Ontvangst met koffie

9.30 uur: Welkomstwoord. Overzicht dagverloop en praktische info, door Tine Anthoni (Belgisch Stripcentrum) en Roel Daenen (FARO)

9.35 uur: Introductie Olga Van Oost (algemeen directeur FARO) & Isabelle Debekker (directeur Belgisch Stripcentrum) over de inspirerende bron die strips zijn van/voor musea; van educatie naar grensverleggende hedendaagse, artistieke creaties

9.45 uur: Van one shots naar langetermijnprojecten | Marie Nauman en Katharina Wuffius (Jüdisches Museum, Berlijn) en André Delpuech (Musée de l’Homme, Parijs) 

10.45 uur: Koffiepauze

11.00 uur: Bouw een echte stripcollectie van en voor het museum op | Fabrice Douar (Louvre, Parijs) en Ana Cela (Thyssen-Bornemisza, Madrid), vragenronde

12.00 uur: Lunch en vrij bezoek aan het museum

13.00 uur: The next level: strips in de musea van een leidend stripland | Mattia Morandi (Fumetti nei Musei, Rome), vragenronde

13.45 uur: Het woord is aan u: hoe wil ù een stripproject in de praktijk brengen? In werkgroepjes overlegt u over de eventuele obstakels, uitdagingen en kansen die strips in uw erfgoedorganisatie bieden. Wat heeft u precies nodig om uw project te realiseren? Waar stropt het (en waar loopt het net gesmeerd)? Waarover twijfelt u (niet)? En heeft u een of meerdere auteur(s) in het vizier? Deel uw dromen en plannen.

14.15 uur: Koffiepauze

14.30 uur: Kort verslag werkgroepjes

14.45 uur: Make it happen: een extra stimulans en begeleiding op maat voor Belgische museumstrips (Karl van den Broeck, Stripgids), vragenronde

14.50 uur: Stripmakers aan het woord: welke kansen en uitdagingen zien zij? Met Pieter Depoortere (Huis van Alijn, Gent en auteur), Judith Vanistendael (auteur en docent opleiding beeldverhaal LUCA School of Arts, Abdel de Bruxelles (auteur), Gabri Molist (auteur en onderzoeker LUCA School of Arts Gent) en Wiebe Mokken (uitgever Scratch Books)

15.20 uur: Besluit: goede voornemens. Werkgroepjes verspreid in het museum

15.50 uur: Slotwoord Tine Anthoni (Belgisch Stripcentrum) en Roel Daenen (FARO)

16.00 uur: Rondleiding Strips uit het Louvre

De voertaal is Engels.


Een organisatie van FARO, het Belgisch Stripcentrum en Stripgids. 

Met de zeer gewaardeerde steun van het Instituto Cervantes, het Istituto Italiano di Cultura en de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland en LUCA School of Arts.


Tarieven
  • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 55 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.


Ja, ik schrijf me in!

De inschrijvingen verlopen via FARO


Tags : Museum / Tentoonstelling / Rondleiding / Art Nouveau / Leeszaal / Stripatelier / Zaalverhuur

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi