Gallery

11.09.21 > 29.11.21

De kinderen van Raymond

De jonge striptalenten van morgen

"Geen zoveelste trofee die stof vergaart op een schoorsteen ..."


Raymond Leblanc, oprichter van het weekblad Kuifje en de animatiefilmstudio Belvision, heeft verschillende grote generaties Frans-Belgische stripauteurs een podium gegeven om hun talent aan de wereld bekend te maken. 

De Brusselse uitgever, die zichzelf zag als een zakenman, een talentenjager, een man van daden en van projecten, hoopte tijdens zijn leven dat de naar hem genoemde vereniging (die oorspronkelijk een stichting was) een tastbare impact zou hebben in de hedendaagse stripwereld. Zijn weekblad Kuifje (oorspronkelijk: Le Journal TINTIN) was een belangrijke hefboom die Frans-Belgische strips niet alleen meer zichtbaarheid gaf, maar ook de ontwikkeling ervan stimuleerde en de erkenning als een volwaardige kunstvorm mogelijk maakte. En alsof dat nog niet volstond, gaf hij in 2006, op zijn 91ste, zijn naam aan de door hem opgerichte Prijs voor Jonge Talenten. Deze prijs mocht echter "geen zoveelste trofee die stof vergaart op een schoorsteen" worden. De Prijs moest een concrete hulpmiddel zijn om de carrière van nieuwe namen in de stripwereld te helpen lanceren. En zo geschiedde het: elk jaar ontvangt een project een beurs en een uitgeverscontract bij afwisselend uitgeverij Lombard, Futuropolis en Casterman. 

In de tentoonstelling 'De Kinderen van Raymond' willen we u vandaag voorstellen aan de jonge talenten die het stripverhaal van morgen zullen tekenen. Met originele platen en tekeningen van de laureaten van 2021 en vorige edities.

 

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave / Rondleiding / Stripwandeling / Art Nouveau / Studiebibliotheek / Leeszaal / verjaardagsfeestje / Stripatelier / Initiaties striptekenen / Zaalverhuur / Praktische info

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi